En grøn Landkommune

Som formand for Hedensted Fjernvarme siden 2010 har jeg stået i spidsen for den grønne omstilling og sænkning af varmeprisen i Hedensted. Ca. 70% af byens fjernvarme produceres i dag helt Co2 fri mens resten er Co2 neutral biomasse og kun ca. 5% er fossile brændsler.  Vi har store bolig og erhvervsområder i Hedensted der stadig opvarmes vej hjælp af individuelle gas og oliefyr der udleder store mængder Co2. 

Derfor arbejder vi i Hedensted Fjernvarme på at tilbyde flere at komme med på Fjernvarmen og dermed blive en del af den grønne omstilling. At skifte fra olie eller gasfyr til fjernvarme betyder meget mere for klimaet end f.eks. at spise mindre kød eller sortere affald o lign. Hver bolig der skifter fra olie- eller gasfyr til fjernvarme sparer miljøet for et sted imellem 3,9 og 5,6 tons Co2 udledning om året. Det svarer til 8–12 flyrejser til Sydeuropa om året. Samtidig skaber vi vækst og beskæftigelse i vores kommune hos entrepenører, vvs-folk og andre håndværkere der skal installere fjernvarmen i den enkelte bolig. 

På tilsvarende måde skal vi gøre Hedensted kommune til en grøn landkommune. Vi skal bl.a. lave en energiplan der samtænker forbrug og produktion af energi og udnytter lokale muligheder. Det kan f.eks. være udnyttelse af overskudsvarme fra en lokal virksomhed der kan give fjernvarme til den lokale landsby, eller produktion af strøm fra solceller i det åbne land. Det kan også være at skifte til el-biler i hjemmeplejen eller i den offentlige transport, og at sætte ladestandere op ved nogle af de kommunale bygninger. Mulighederne er mange og derfor er det afgørende at få vurderet mulighederne og få lavet en plan. Jeg vil arbejde for at vi i Hedensted Kommune laver grøn omstilling på den kloge måde så vi skaber vækst og arbejdspladser uden at det bliver dyrere for borgerne.